Confidenţialitate

Bugetul pentru anul 2019 a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Cele mai mari creșteri față de anul 2018 sunt la Sănătate, Educație și Investiții.

  • Bugetul prezentat de Guvern arată:

-creșterea economică 5,5%

-Produs Intern Brut 1.022,5 mld lei

-Câștig salarial brut 5,163 lei

-număr mediu de salariați- 5,282 mil. persoane

– deficitul bugetar este de -2,55% (comparativ cu anul trecut când a fost de 2,88%)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Este important de precizat că este o scădere, deficitul pe acest an e stabilit la 2,5%. Un deficit care poate fi menținut dar este necesar un efort comun din parte MFP și a altora pentru a merge pe reformă și a aduce banii alocați din buget exact în zonele cu nevoie. Și am spus asistență socială. În sănătate, iar un domeniu care sper și sunt convins de fapt că noul președinte al CNSAS alături e MS și MFP vor analiza și vor face ca acest buget de peste 37 miliarde lei pentru Casa de Sănătate să fie utilizat în cel mai eficient mod. E important de menționat că toate programele de sănătate sunt acoperite integral cu necesarul de finanțare pentru 2019″, a declarat ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici.

  • Bugetul local:

Proiectul de buget pentru 2019 arată că la nivelul Bucureștiului, bugetul este de 49% din impozitul pe venit colectat, în timp ce la cele de sector se alocă 1.250 lei/ locuitor. Totodată, se alocă 6,3 mld. lei pentru acoperirea sumelor necesare pentru persoanele cu handicap și indemnizații însoțitori.

– Bugetele locale: Consilii județene: crește de la 250 lei/ locuitor, la 450 lei pe locuitor. Plafon maxim aprobat este de 275 milioane lei.

– Bugetele locale; plafon minim 12 milioane lei (cu 7 mil. lei în plus față de 2018). Impozit pe venit 60%.

– Bugetele primăriilor și orașelor: 6 milioane lei (+3 milioane lei față de anul 2018). Impozit pe venit 60%.

– Primării de comune: crește de la 750 lei/ locuitor, la 1.000 de lei pe locuitor (plafon minim 2 milioane de lei). ). Impozit pe venit 60%.

“La sectoarele din București 1,250 lei pe locuitor este plafonul minim. Pentru finanțarea bugetelor de finanțare a proiectelor comune locale. Acest plafon comun se împarte la județe. Totalul 6,1 miliarde de lei care se asigură de la bugetul de stat către nivel local. Finanțarea programelor pentru persoanele cu handicap se asigură din se asigură sumele din cotele defalcate de TVA. Acestea nu se mai regăsesc în anexe. Sumele defalcate din valoarea adăugat pentru bugetele locale sunt de aproximativ 11,4 miliarde lei”, a mai spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.