Confidenţialitate

Bugetul pe 2017, adoptat în Parlament

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat proiectul de buget pentru 2017: legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale.

PNL, USR și PMP au votat împotriva acestor proiecte.

Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, iar la final le-a mulţumit parlamentarilor pentru rapiditate. Șeful Guvernului a transmis un mesaj și către mediul de afaceri: România va rămâne o ţară cu o economie predictibilă.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat cu 208 voturi “pentru” şi 105 “împotrivă”, iar proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi “pentru”, 107 voturi “împotrivă” şi două abţineri.

Bugetul pe 2017 a fost adoptat în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen, împărţite în două zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Mulţumesc Parlamentului că a adoptat în regim de urgenţă bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu toţii. Era nevoie să fie poate votat mai de demult dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat într-un calendar normal, şi asta era bine pentru România. Aş vrea să transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori şi să reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, după vot.

Bugetul este construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 5,2%, cu un deficit fiscal de 3%. Veniturile estimate sunt de 254,1  miliarde de lei, iar cheltuielile cu 34 de miliarde mai mult.

Rata inflaţiei luată în calcul este de 1,4%, iar rata şomajului de 4,3%.