Confidenţialitate

Bugetul MApN mai mic decât anul trecut. Ministerul spune că e suficient

Ministerul Apărării va primi în acest an, prin legea bugetului, mai puțini bani decât anul trecut, însă va avea posibilitatea să se împrumute mai mult pentru modernizarea echipamentelor.
Astfel, potrivit proiectului de buget, MapN va primi 11 miliarde de lei, adică 1,35 la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă mai puțin decât anul trecut, spune la Europa FM expertul în politici de apărare națională Hari Bucur- Marcu.

Cazul concret în care apare că Ministerul Apărării va primi doar 1, 35 % din PIB, față de 2 %  – cât este o convenție politică neangajantă între membrii NATO  – este exact diferența dintre cât i-ar trebui ministerului pentru a funcționa în mod relativ coerent și cât are în momentul de față, când este subfinanțat. Adică nu are suficienți bani pentru ce își propune să facă. Dacă anul trecut a primit 1, 70 % din PIB, acum … 1,35 % este mult mai puțin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Cazul concret în care apare că Ministerul Apărării va primi doar 1, 35 % din PIB, față de 2 %  – cât este o convenție politică neangajantă între membrii NATO  – este exact diferența dintre cât i-ar trebui ministerului pentru a funcționa în mod relativ coerent și cât are în momentul de față, când este subfinanțat. Adică nu are suficienți bani pentru ce își propune să facă. Dacă anul trecut a primit 1, 70 % din PIB, acum … 1,35 % este mult mai puțin.”

Ministerul Apărării a precizat (în această după amiază) că pe lângă cele 11 miliarde de lei pe care îi va avea din start de la buget, Guvernul îi permite să se împrumute cu alte 7,6 miliarde de lei, adică 0,93 la sută din PIB, reprezentând credite de angajament. Banii vor putea fi cheltuiți pentru proiecte majore de înzestrare a armatei.
Atftel, bugetul total ar putea ajuge la 2,18 la sută din PIB.
Hari Bucur- Marcu spune însă că pentru a împrumuta bani pentru dotarea Armatei, ministrul de resort va trebui să facă lobby suplimentar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ar trebui să facă un tur de forță, pe la Parlament, pe la CSAT, Președinte … și să explice că nu-și va îndeplini obiectivele de apărare a României, să explice care vor rămâne prioritare și care vor fi abandionate sau amânate. Nu cred că ministrul va face acest lucru. Nu are nici cultura, nici experiența necesare pentru a face acest lucru.”

Vă reamintim, România s-a angajat în fața liderilor NATO că din 2017, va aloca Armatei cel puțin 2 la sută din PIB pentru Armată.

Însă, Ministerului Apărării Naţionale informează printr-un comunicat, că bugetul pentru anul 2017 se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare, procentul din Produsul Intern Brut propus fiind de 2,18.

„Astfel, conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, M.Ap.N. are alocat de la bugetul de stat 11 miliarde lei, reprezentând 1,35 la sută din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentând 1,30 la sută din PIB – mai mare cu 40 de milioane de lei decât execuţia bugetară pe anul 2016 – şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane lei.

La acestea se adaugă, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus menţionat, creditele de angajament, în sumă de 7,632 miliarde lei, reprezentând 0.93 la sută din PIB. Această valoare permite demararea achizițiilor din programele majore de înzestrare ale Armatei României.

Însumând, rezultă un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentând 2,18 la sută din PIB.

Suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi a programului de guvernare” – se precizează în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.