Confidenţialitate

Bugetul, contestat rapid la Curtea Constituţională

Preşedinţii Parlamentului, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, au contestat la CCR asumarea răspunderii Guvernului pentru bugetul pe 2020 înainte ca procedura parlamentară să fi fost finalizată.

Potrivit unui comunicat CCR, sesizarea a fost depusă la ora 18, înainte ca în Parlament să fi ajuns amendamentele pe care Guvernul le-a acceptat ca parte din bugetul pentru care şi-a angajat răspunderea.

Cei doi politicieni au contestat dreptul Guvernului de a forţa adoptarea bugetului prin această procedură, invocând un conflict de natură instituţională între Guvern şi Parlamentul care ar fi privat de dreptul de a dezbate şi supune la vot proiectul de buget elaborat de Executiv.

Curtea Constituţională a dat un prim termen: până pe 10 ianuarie, Parlamentul şi Guvernul trebuie să îşi prezinte punctul de vedere, iar apoi va fi stabilită data şedinţei de judecată.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider PSD, anunţase înainte de şedinţa Parlamentului că va contestat la CCR bugetul: “Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”