Confidenţialitate

Bucureștiul va avea cel mai mare parc natural urban din Europa, Parcul Natural Văcărești

Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, au dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești.

Zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri.

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului

După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului, autoritățile au dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești.

Peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

“Let’s Do It, Romania!” a început colaborarea cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta în anul 2013 și, începând din anul 2015, a dezvoltat un parteneriat alături de Asociatia Parcul Natural Văcărești. Echipa “Let’s Do It, Romania!” a organizat 4 actiuni de curățenie în Parcului Natural Văcărești, în cadrul cărora au participat 1050 voluntari, care au colectat 40 de tone de deșeuri menajere. De asemenea au fost montate aproximativ 90 adăposturi si cuiburi de păsări. Actiunile “Let’s Do It, Romania!” au fost Organizate împreună cu Asociatia Parcul Natural Văcărești și au avut sprijinul companiilor Kaufland România, Ursus Breweries, GreenGrour, Eco-Sud, Konica Minolta, HP, UNIQA Asigurări, fiind realizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

În tot acest timp, “Let’s Do It, Romania!” a susținut o campanie puternică de lobby, sprijinind demersul Asociației Parcul Văcărești atât prin intervenții la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cât și la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 sau la alte instituții implicate direct sau indirect în această decizie.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului.

Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect.