Confidenţialitate

”Bucureștiul, port la Dunăre”. Gabriela Firea vrea să termine proiectul lui Ceaușescu

Primarul general al Capitalei vrea să finalizeze proiectul început de Ceaușescu “Bucureștiul, port la Dunăre”.

Mai mult, Gabriela Firea vrea să construiască și hidrocentrale pe canalul navigabil care a fost realizat în proporție de 70% înainte de Revoluție.

Ea i-a cerut comisarului pentru politică regională, Corina Crețu, să susțină Municipalitatea pentru realizarea acestui proiect cu fonduri europene.

 

”Pe acest curs de apă, cu o lungime de aproximativ 70 km, s-ar putea instala și câteva hidrocentrale. Diferența de nivel dintre București și Dunăre este de 53 de metri, ceea ce ar permite utilizarea căderii de apa pentru producerea de energie. Pentru acest proiect ar fi nevoie de o finanțare din partea Uniunii Europene de 1,5 – 1,7 miliarde de euro”, a spus Gabriela Firea.

În anii ’80, din postură de director al Consiliului Național al Apelor, fostul președinte Ion Iliescu a dat aviz negativ proiectului transformării Bucureștiului în port la Dunăre. Ion Iliescu spunea că nu există rațiune economică pentru un asemenea canal, deoarece camionul și trenul sunt cu mult mai practice.

Astăzi, primarul general Gabriela Firea i-a promis Corinei Crețu că îi va lega numele de acest proiect.

”Vom veni în față dvs., d-na comisar european, cu acest proiect care va legă numele dvs., Corina Crețu, de o realizare emblematică, importantă, a acestei țări, și sunt convinsă că noi toți românii,  așa cum suntem și acum, vom fi cu atât mai mult în continuare încă o data mândri de dvs”, a precizat Gabriela Firea.