București: Semafoare cronometrate și ”regula fermoarului”. Cum ar putea fi fluidizat traficul rutier

Semafoare cronometrate, posibilitatea efectuării virajului la dreapta – chiar dacă semaforul arată roșu – dar și ”regula fermoarului”.

Iată 3 soluții propuse pentru fludizare traficului rutier din București.

Măsurile au fost propuse de un un grup comun de lucru – format din reprezentanți ai Primăriei Capitalei și ai Ministerului Transporturilor.

Prima dintre cele trei soluții propuse de este posibilitatea efectuării curbei la dreapta în intersecțiile semaforizate chiar dacă semaforul arată culoarea roșie.

Cu alte cuvinte, șoferii pot face dreapta – chiar dacă semaforul nu arată verde intermitent – dar numai după ce acordă prioritate pietonilor și mașinilor care circulă pe verde.

Pe toate semafoarele din București se pot pune indicatoare pe care să scrie ‘Efectuarea curbei la dreapta permisă’ sau această măsură poate fi reglementată prin lege.

O altă recomandare este “regula fermoarului“, aplicată în țări precum Germania:  în intersecțiile aglomerate, să se circule alternativ: o mașină de pe strada principală, alta de pe strada secundară – astfel încât să nu se mai formeze coloane pe o singură arteră.

În privința semafoarele cu cifre luminoase, care indică timpul rămas până la schimbarea culorii, acestea au existat și în București, dar au fost eliminate.

Reintroducerea acestei măsuri ar duce la fluidizarea circulației – arată grupul de lucru.

Acesta mai propune ca șoferii să oprească motorul autoturismului la culoarea roșie a semaforului – pentru a reduce poluarea.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS