Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Protest de solidaritate cu procurorul general

În jur de 100 de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, nemulţumite că ministrul Justiţiei a solicitat revocarea procurorului general, după modelul destituirii Laurei Koveşi de la conducerea Direcţiei Anticorupţie.

Revenit din concediu pentru o zi, Tudorel Toader a anunţat că va declanşa procedura de revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr.

Ministrul îi reproșează procurorului general, între altele, că a susținut “vehement” lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului-șef de la DNA: “A avansat ideea unui conflict între procurori și ministru pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului-șef al DNA. Procurorul General nu a dispus nici o măsură de verificare a celor apărute în spațiul public“.

Potrivit raportului, Augustin Lazăr ar fi ignorat situațiile de criză: “S-a vorbit că multe cauze sunt soluționate după împlinirea termenului de prescripție. Aceste fapte sunt extrem de grave“.

În sarcina procurorului general a mai fost pus și faptul că, în 2017, DNA a încercat să ancheteze emiterea Ordonanței de Urgență numărul 13.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tudorel Toader a adăugat că numirea lui Augustin Lazăr în fruntea Ministerului Public în 2016 s-ar fi facut fără ca la dosar să existe calificativul de la ultima evaluare a acestuia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului Justiției, procurorul general ar fi generat trei conflicte juridice de natură constituțională cu alte instituții ale statului.

În sarcina lui Augustin Lazăr au mai fost reținute “discursuri publice cu caracter politic, acuzații fără precedent la adresa autorităților statului, ale puterii legislative și executive”.

Tudorel Toader a observat că procurorul general s-a referit la “niște inculpați de rang înalt” și a adăugat că ar exista legislații penale din Europa care “sancționează inclusiv penal fapta de a-i spune cuiva că a fost condamnat cîndva”.

De asemenea, se mai spune în raportul Ministerului Justiției, Augustin Lazăr ar fi nesocotit în anumite cazuri prezumția de nevinovăție și ar fi contestat decizii ale Curții Constituționale.

Astfel de acte sunt de netolerat într-un stat de drept, a spus Ministrul Justiției, potrivit căruia nu se mai poate susține menținerea lui Augustin Lazăr în funcție: “A deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituțional”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Concluzia ministrului Toader a fost că este nevoie să se revină la “normalitate” și la aplicarea legii în baza principiului loialității instituționale.

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să avizeze propunerea ministrului justiției.

Decizia va fi luată, în baza legii, de președintele Klaus Iohannis.

În baza unui raport asemănător, președintele a revocat-o în iunie pe fosta procuroare-șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De cealaltă parte, Augustin Lazăr a declarat că raportul de evaluare a activităţii sale manageriale prezentat de ministrul Tudorel Toader, în baza căruia acesta cere revocarea sa din funcţie, reprezintă răspunsul pe care Executivul înţelege să îl dea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, adăugând că argumentele ministrului Justiţiei sunt “exagerări vizibile şi interesate”.

Vizibil emoționat, procurorul general a anunţat că va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare, dar le-a numit ”ziceri penibile” și ”exagerări vizibile și interesate”.

Augustin Lazăr subliniază că atât controlul Inspecției Judiciare cît și controlul CSM au avut concluzii pozitive, iar în aceste condiții evaluarea ministrului justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

Pentru că a fost acuzat pentru declarațiile sale, procurorul general menționează că discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO.

”Am nu numai drepturi dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept”, a declarat Augustin Lazăr.