Confidenţialitate

BUCUREŞTI: Protest antiguvernamental, în prima zi din 2018

Peste 200 de persoane au protestat luni seara, în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei, criticând modificarea legilor Justiţiei.

Numărul maxim de participanţi s-a înregistrat în jurul orei 19.00, potrivit Agerpres.

Manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au suflat în vuvuzele, au bătut în tobe şi au scandat “PSD, ciuma roşie!”, “DNA să vină să vă ia!” şi “Justiţie, nu corupţie!”.  Zona protestului a fost delimitată de jandarmi, circulaţia rutieră nefiind afectate.

Evenimentul a fost promovat pe reţelele de socializare sub titlul “Bucureştiul vă zice NU!”.

Într-un comentariu asumat de board-ul editorial al ziarului american The Washington Post, se scrie că democrația din România este în pericol să facă pași înapoi, iar românii onești au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale.

Autorii cred ca lideri de prim rang – precum cel american, Donald Trump, sau cancelarul german Angela Merkel – trebuie să intervină direct pentru a salva democrația romanească.

Washington Post trece în revistă modificarile pe care Parlamentul de la Bucureşti le-a adus in ultima perioadă legilor justiției, care a adoptat, aproape fără dezbatere, trei noi legi ce vor tăia din puterile agenției anticorupție și vor compromite independența judecătorilor și procurorilor.

În acest demers, parlamentarii iau şi din prerogativele vitale ale Poliţiei.

Potrivit cotidianului american, unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor măsuri ar fi chiar cel mai puternic om din PSD, Liviu Dragnea. Din păcate, continuă editorialul, el și anturajul lui mizează acum pe reacţii mai putin ferme din partea societăţii şi din exterior, ceea ce îi încurajează.

Ziarul menționează și contextul regional, notând că „revoluția democratică ce a cuprins Europa Centrală după prăbușirea imperiului sovietic este în pericol sa fie răsturnată azi”. Derapaje democratice au loc şi în Ungaria și Polonia, iar Uniunea Europeană pare incapabilă să le țină în frâu. „Poate tocmai de aceea, o a treia țară postcomunistă, România, se grăbește să dea peste cap reformele anticorupție pe care le-a adoptat sub presiunea Bruxelles-ului”, mai notează Washington Post.

Publicatia amintește că Ambasada SUA de la București a pledat categoric pentru statul de drept, așa cum au făcut-o și alți șapte ambasadori ai Uniunii Europene. Dar – în opinia celor de la Washington Post – Parlamentul României ar trebui s-o audă direct de la lideri precum Angela Merkel sau Donald Trump. În mod optimist, publicaţia consideră că încă nu este prea târziu să fie oprit regresul democrației în Europa Centrală.