Confidenţialitate

București: Protecția Consumatorului cere închiderea unor locuri de joacă periculoase din parcuri

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a propus închiderea locurilor de joacă din 6 parcuri bucureştene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni.

ANPC a amendat cu 10.000 de lei instituţia care administrează aceste parcuri, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Potrivit unui comunicat, parcurile verificate de comisari au fost Tineretului, Carol I, Cişmigiu, Izvor, Circului şi Herăstrău.

“Singura diferenţă între a fi părinte şi a fi funcţionar public este că, în ultima dintre ipoteze, trebuie să fii părintele tuturor copiilor ce au nevoie de tine şi de munca pe care o desfăşori în folosul comunităţii. A te duce astăzi cu copilul în parc a devenit o acţiune de curaj. Pare că, alături de pacheţel, trebuie să îi iei celui mic şi, doamne fereşte, o trusă medicală. Amenda pe care astăzi suntem nevoiţi să o aplicăm Primăriei Generale reprezintă un strigăt al părinţilor adresat celor care au înlocuit acţiunea cu scuza. Mi-ar fi plăcut să pot face mai mult, dar pare că nici cei mici, nici noi nu putem determina o schimbare. Îmi cer eu scuze în numele celor care, spre deosebire de noi, se ascund în birouri. Vor inventa din nou scuze inutile cu iz politic, uitând probabil că a fi copil nu înseamnă asta”, a declarat directorul general al ANPC, cel care a coordonat acţiunea de control în parcurile administrate de ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti).

Inspectorii ANPC au descoperit covoare anti-impact (tartan) depreciate, cu denivelări şi bucăţi lipsă, tobogane cu pantă de alunecare şi tubulatură metalică (interzise prin HG 435/2010), iar tubulatura aferentă toboganelor prezenta o distanţă foarte mare între îmbinări, echipamentele tehnice care prezentau un grad de uzură ridicat, depreciate, rupte, cu bucăţi lipsă, cu urme masive de rugină sau cu şuruburi fără protecţie.