București: Primaria Capitalei instalează corturi anticaniculă

În aceste zile caniculare, în zonele aglomerate, vor fi montate corturi cu dozatoare de apă. Peste 700 de ambulanțe și 300 de echipaje SMURD sunt gata să acorde primul ajutor celor care vor fi afectați de căldura excesivă. La Arad, canicula restricţionează circulaţia pe drumurile judeţene pentru vehiculele de mare tonaj.

Măsura se aplică şi astăzi, însă se va prelungi dacă vremea va rămâne extrem de caldă. În capitală, vor fi amplasate 20 de corturi medicale şi mai multe puncte de prim ajutor, iar medicii ne recomandă ca – în aceste zile toride – să bem un pahar cu apă la 20 de minute şi să nu stăm la soare până la ora 17.00.

 

Corturile anticaniculă vor fi dotate cu aer condiționat, apă, personal medical, aparatură de specialitate și toalete ecologice. Ele vor fi amplasate în zonele cu trafic intens din Capitală precum:Piaţa Victoriei, Piaţa Romană (rond ASE şi la metrou), Piaţa Universităţii ( la Spitalul Colţea şi la Arhitectură), Piaţa Unirii (Magazin Unirea, pe Regina Maria şi în Piaţa 11 iunie), Piaţa Moghioroş, Piaţa C.A. Rosetti, Piaţa Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Cişmigiu (vizavi de sediul PMB), Parcul Carol, Piaţa Roma, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, magazinul Bucur Obor şi la Gara de Nord.

Totodată vor fi instalate mai multe puncte de prim-ajutor, unde bucureștenii pot beneficia de apă și aer condiționat de la ora 8 până la 16:30. Medicii ne recomandă ca în zilele caniculare să evităm expunerea la soare între orele 10 și 17 și săm bem un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, cafea sau băuturi carbogazoase.

Nu este recomandat nici efortul, iar aerul condiționat trebuie reglat cu la o temperatura cu doar 5 grade mai mică decât cea ambientală.

Dacă totuși trebuie să ieșiți din casă la orele amiezii este de preferat să purtați haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi pălării de soare. Totodată puteți folosi creme cu factor de protecție ridicat. Din cauza căldurii pot să apară insolația, epuizarea și chiar șocul hipertermic. Doar ieri, în Capitală mai bine 20 de persoane au leșinat pe stradă din cauza temperaturilor ridicate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS