Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Localurile, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri se pot redeschide

De la miezul nopții, Bucureștiul a ieșit din scenariul roșu.

Restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele şi sălile de jocuri se pot redeschide în Capitală la 30% din capacitate, putând să aibă program până la ora 21.00.

Petrecerile rămân interzise, iar carantina pe timp de noapte se menține.

Relaxarea restricțiilor va fi în vigoare atâta timp cât rata infecțiilor cu SARS-CoV-2 se menține sub 3 la mia de locuitori în oraș.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a cerut intensificarea controalele în teren, pentru a se asigura că normele în vigoare sunt respectate şi a făcut apel către bucureşteni să manifeste prudenţă în continuare.

Totodată, în oraș sunt urmărite posibile cazuri de infectare cu noua tulpină de SARS-CoV-2, depistată inițial în Marea Britanie.

Direcţia de Sănătate Publică a decis extinderea anchetei epidemiologice la Şcoala Gimnazială 28, unde o îngrijitoare a fost confirmată cu această formă de coronavirus. Având în vedere contagiozitatea ridicată, s-au mai prelevat probe de la 11 persoane.

Analizele secvențiale se fac în doar două laboratoare din țară.

Unitatea de învățământ bucureșteană va fi, luni, dezinfectată.

Deocamdată, Ministerul Educației nu renunță la intenția de a redeschide școlile. O decizie finală se va lua, la început de februarie, în funcție de situația epidemiologică.

Purtarea măștii în toate spațiile publice rămâne în vigoare, iar distanțarea fizică trebuie respectată.

De altfel, Ministerul Sănătăţii le recomandă aceste reguli inclusiv celor care au primit cea de-a doua doze de vaccin anti-Covid.

Potrivit instituției, studiile clinice de până acum au urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de boală, și nu a fost studiat dacă este prevenită şi infecţia asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu ştiu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic şi poate transmite mai departe virusul, precizează Ministerul într-o postare online.

La nivel național, alte 27.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid, din care aproape 300 cu a doua doză. Au fost înregistrate 50 de reacţii adverse comune şi minore. Totalul vaccinărilor a trecut de 433.000.

A şasea tranşă de doze de la Pfizer/BioNTech va ajunge, luni, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul celor peste peste 92.000 de vaccinuri către centrele de stocare din țară va fi făcut în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.