Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Asociațiile de mediu au obținut anularea construirii unui bloc lângă lacul Floreasca | AUDIO

Tribunalul București a suspendat o autorizație de construire emisă pe malul Lacului Floreasca din Capitală și planul urbanistic zonal al malului.

Decizia vine în urma unei acțiuni în instanță a mai multor asociații de patromoniu și de mediu.

Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie.

Acțiunea a fost inițiată de Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco Civica, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului și Orașul Verde, împotriva Consiliului General, al Primăriei Generale, a Primarului Sectorului 1 și a beneficiarilor autorizației de construcție.

Pe malul lacului Floreasca urma să se construiscă o vilă cu parter și două etaje.

Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul:

“E vorba de o construcție pe malul lacului Floreasca. Practic, la 10 metri de malul lacului, deși prin planul urbanistic general e o fășie de protecție de 50 de metri, pentru ca oamenii să se plimbe, iar primăria să pună acolo spații pentru sport, pentru agrement, piste de biciclete. Noi am spus că și PUZ-ul și autorizația sunt nelegale, pentru că prin lege este interzisă schimbarea destinației spațiului verde. În instanță am atacat Primăria Generală și primarul sectorului 1. Fiecare dintre ei s-a apărat spunând că actele sunt perfect legale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2013, Sorin Oprescu a propus și Consiliul General a votat un Planul de Urbanism zonal  pentru zona de nord  Capitalei.

Astfel, în baza Planului, primarul Sectorului 1 a emis autorizație de construire la 10 metri de Lacul Floreasca.

Este procesul cu numărul 168 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul în chestiuni de mediu, urbanism, constructii, patrimoniu construit.