Confidenţialitate

Bruxellesul, îngrijorat de relaxarea fiscală anunțată în România

Cu mai puțin de o săptămână înainte de a decide dacă promulgă sau nu Codul Fiscal, Președintele Klaus Iohannis discută la această oră cu guvernatorul Băncii Naționale.

Întâlnirea are loc în contextul în care Comisia Europeană dar și FMI au fost pe cale să denunțe programele de finanțare a României, în condițiile în care Guvernul a redus deja mai multe taxe, iar noul Cod Fiscal prevede eliminarea altora și scăderea TVA-ului de la 24 la suta la 19 la sută de la 1 ianuarie. Acest lucru ar putea duce la majorarea deficitului fiscal la 3 la sută din PIB.

Deocamdată, președintele nu a anunțat dacă va promulga Codul Fiscal sau îl va retrimite la Parlament. Este de așteptat ca șeful statului să facă un anunț chiar după întâlnirea cu guvernatorul BNR.

Ieri însă, după reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că programul de asistență financiară al Comisiei Europene pentru România este citez ,,deraiat,,.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul lunii, și guvernatorul Mugur Isarescu a atras atenția că o relaxare fiscală prea mare nu ne face bine, iar pana la urmă, prea multa lejeritate ne va costa mult.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Surse oficiale au declarat aseară pentru Europa FM că doar criza din Grecia i-a oprit pe reprezentanții FMI și ai Comisiei să nu denunțe public acordurile financiare cu România. Un anunț care ar fi pus România într-o situație neplacută ar fi sporit îngrijorarea la nivel european. Acordurile expiră oricum în luna septembrie.

Ieri, după reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniune, ministrul Eugen Teodorovici a declarat pe pagina sa de Facebook doar că acordurile cu FMI și Comisia Europeană continuă.