Bruxelles: Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit și securitate – AUDIO

Liderii UE participă joi la un summit concentrat pe Brexit şi pe securitate, la Bruxelles, la scurt timp după un atentat terorist dejucat în principal gară din capitala belgiană.

Securitatea va fi una dintre priorităţi şi în urma atentatelor jihadiste recente de la Londra şi Paris.

Liderii vor evalua progresele făcute în contracararea atacurilor lansate în Europa de gruparea teroristă Stat Islamic.

Până în prezent, ei au convenit să desfăşoarea verificări sistematice în bazele de date ale persoanelor care ajung la graniţele externe ale UE, să îi urmărească în justiţie pe cei vinovaţi de recrutarea sau antrenarea jihadiştilor, să consolideze cooperarea în domeniul securităţii cu statele partenere din Orientul Mijlociu şi să îmbunătăţească schimbul de informaţii privind suspecţii de terorism.

În ceea ce priveşte Brexit, premierul britanic Theresa May ar urma să îşi dea acordul privind drepturile de rezidenţă pentru cetăţenii UE şi dreptul la muncă. Detaliile vor fi stabilite, însă, de delegaţiile care negociază Brexit şi care se vor reuni luni.

UE vrea garanţii clare pentru cei aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni UE care locuiesc în Marea Britanie şi pentru cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc în restul statelor UE.

O sursă diplomatică europeană a explicat că May va încerca să liniştească restul liderilor în această privinţă.

Şefii de stat şi de Guvern din UE sunt neliniştiţi, pe de o parte pentru că timpul pentru a ajunge la un acord pentru Brexit este scurt, iar pe de altul pentru că May a ieşit foarte slăbită din alegeri.

România e reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care, după cum relatează trimisul special Europa FM la Bruxelles – Anca Grădinaru, va avea o întâlnire separată și cu președintele Franței, Emmanuel Macron:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS