BRUXELLES: Barurile și restaurantele fac bilanțul efectelor stării de urgență

În Belgia, de luni au fost redeschise barurile și restaurantele. Este una dintre ultimele state europene care au ridicat măsura închiderii sectorului HORECA.

În ultimele zile, patronii de restaurant au lucrat asiduu pentru a respecta noile reguli de distanțare socială, de 1,5 metri între mese, scrie Euronews.
Unul dintre restaurante, “Brasserie des Etangs” obișnuia să aibă fețe de masă textile și tacâmuri din oțel inoxidabil. Acum, clienții vor găsi material de unică folosință. Capacitatea de lucru a restaurantului a fost redusă cu 70%, așa că mare parte dintre angajați nu se vor întoarce la muncă. Proprietara, Coralie Michiels a declarat pentru Euronews că încearcă să își aducă toți angajații înapoi în restaurant. “Va depinde de numărul clienților pe care îi vom avea”, spune aceasta.

După trei luni de stat cu obloanele trase, redeschiderea presupune costuri pe care mulți nu și le permit. Așa că 30% din cei din branșă cafenelor și restaurantelor sunt așteptați să închidă afacerile.
Fabian Hermans, reprezentant al federației belgiene HORECA spune că sectorul are nevoie de sprijin guvernamental, atfel nu vă putea supraviețui.

Un alt prorietar de restaurant a făcut un calcul: investițiile pe care trebuie să le facă în contextual noilor măsuri se ridică la 6.000 de euro. Reprezentanții federației HORECA cred că 20% dintre baruri vor rămâne închise, până când vor fi ridicate și mai mult restricțiile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS