Brokeri de asigurari: ”Nu vedem ce solutii ar putea propune ASF pentru ieftinirea RCA” / ‘Nimeni nu ne poate impune preturile’

Brokerii de asigurări spun că nu își pot da seama ce soluții ar putea propune Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) pentru ca tinerii să nu mai plătească sume exorbitante pentru asigurările RCA. Conducerea ASF a promis că până luna viitoare va propune un set de măsuri în acest sens, însă firmele de asigurări spun că nimeni nu le poate impune prețul.

Firmele de asigurări iau în considerare patru criterii semnificative când calculează prețul polițelor RCA: capacitatea cilindrică a automobilului, zona în care acesta este condus, vârsta şoferului şi istoricul de daună al acestuia.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ar putea elimina unul sau mai multe dintre aceste criterii, dar nu se știe cum vor răspunde firmele în cazul adoptării unei astfel de măsuri.

Tinerii sub 30 de ani plătesc în prezent un tarif mai mare pentru că, potrivit statisticilor, în categoria 18-27 de ani au loc mai multe accidente decât în cazul altor categorii de vârstă.

Totuși, în anii trecuți tinerii nu plăteau atât de mult pentru polițele RCA. De ce firmele au crescut atât de mult prețurile în ultimii ani? Marius Stan – reprezentant al site-ului expert-asig.roAUDIO.

În acest moment, ASF nu are pârghiile legale pentru a interveni la calculul prețurilor, astfel că o soluție de compromis ar putea fi gândită în urma unor negocieri cu toate părțile implicate. Chiar și așa, e greu de crezut că firmele de asigurări vor ceda așa ușor, mai spune Marius Stan – AUDIO 2.

În discuțiile legate de acest subiect au intervenit atât premierul cât și ministrul de Finanțe. Ambii au admis că trebuie căutate soluții pentru că prețurile sunt anormal de mari.

Conducerea ASF a promis că va prezenta un pachet de soluții luna viitoare.