Confidenţialitate

Brittney Griner, eliberată de ruși într-un schimb de prizonieri cu SUA. Rusia îl vrea pe Viktor Bout, cunoscutul traficant de arme

SUA și Rusia au convenit eliberarea vedetei americane de baschet, închisă în Rusia, prin schimbul cu un cunoscut traficant de arme – Viktor Bout – acesta a fost deținut într-o închisoare americană timp de 12 ani.

Griner a fost reținută în februarie pe un aeroport din Moscova pentru posesie de ulei de canabis. Până în vară, administrația Biden a propus un schimb de prizonieri, știind că Moscova urmărea de mult timp eliberarea lui Bout, scrie BBC.

Cine este traficantul de arme Viktor Bout?

Viktor Bout a vândut arme unor lideri de război și unor guverne necinstite, devenind unul dintre cei mai căutați oameni din lume. Supranumit “negustorul morții” pentru traficul de arme din anii de după căderea Uniunii Sovietice, faptele rusului au inspirat filmul hollywoodian “Lord of War” din 2005, care se bazează în mare parte pe viața sa.

Cariera sa secretă a fost încheiată în 2008, când a fost arestat la un hotel din capitala thailandeză Bangkok, în 2008, în ciuda furiei guvernului rus.

A fost extrădat doi ani mai târziu și și-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană pentru conspirație în vederea sprijinirii teroriștilor și uciderii de americani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vizitatori sub așteptări la Cupa Mondială din Qatar. O creștere a numărului de suporteri nu este prognozată