Confidenţialitate

Brigada multinațională NATO va fi înființată în România anul viitor

Brigada multinațională decisă la summitul NATO de la Varșovia va fi constituită în martie sau aprilie 2017, potrivit planurilor României.
Cel puțin șase aliați s-au arătat interesați de participare, a anunțat președintele Klaus Iohannis după ședința CSAT de astăzi:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pot să vă spun că avem deja răspunsuri favorabile, fără să se fi concretizat decât la unele, în ceea ce privește participarea la brigada multinațională de la cel puțin șase aliați. Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participă, este vorba despre Polonia, care a spus că trimite o companie, și despre Bulgaria, care a spus că trimite în jur de 400 de militari în această brigadă. Dar sunt și alții care sunt interesați.”

Seful statului a mai anunțat constituirea un grup de lucru inter-instituțional condus de consilierul pentru Securitate Națională din Administrația Prezidențială. Grupul se va ocupa de clarificările legislative, de elaborarea unui calendar și a unei agende pentru înființarea Brigăzii multinaționale:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Suntem destul de ambițioși și militarii noștri au propus martie sau aprilie ca și perioadă de constituire a acestei brigăzi multinaționale, asta înseamnă declararea capacității inițiale, în termeni de specialitate.”