LONDRA: Premierul Theresa May amână votul din Parlament pe tema Brexit-ului

Premierul Theresa May a amânat votul asupra acordului privind Brexit-ul care urma să aibă loc marţi în Parlament, relatează BBC. Postul britanic de televiziune citează două surse din cabinet care au spus că Theresa May a decis să amâne votul, în contextul în care Downing Street a confirmat că premierul a avut luni dimineaţă o conferinţă prin telefon cu miniştrii.

Theresa May urmează să facă o declaraţie către Parlament la ora locală 15:30 (17:30 ora României).

Anterior, miniștrii au insistat luni dimineaţă că votul se va desfăşura aşa cum a fost plănuit, în ciuda faptului că guvernul pare să aibă şanse mici să îl câştige.

În acelaşi timp, Comisia Europeană a atras atenţia luni că nu intenționează să renegocieze acordul obţinut cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din UE la 29 martie 2019, conform AFP şi Reuters.

„Acordul înaintat la 25 noiembrie este cel mai bun şi singurul posibil. Nu se pune problema unei renegocieri”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Regatul Unit este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de retragere din UE. Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opţiune ‘suverană’, a susţinut instanţa europeană.