Confidenţialitate

Brexit – pe ultima sută de metri

Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru luni o reuniune ministerială la Bruxelles: demnitarii europeni pregătesc summitul extraordinar de duminică, referitor la acordul preliminar în privința Brexit-ului.

La reuniune vor participa cele 27 de state care rămîn în U.E.

Textul acordului convenit cu Guvernul britanic e unul consistent: aproape 600 de pagini care reglementează circulația mărfurilor și a persoanelor, politicile imigraționiste, dar și viitorul statut al Irlandei și al Gibraltarului.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, insistă că înțelegerea pune în practică rezultatul votului de ieșire a Regatului Unit din Uniune și că Londra își va recăpăta controlul asupra granițelor și a finanțelor publice.

Ar fi, deci, un așa-numit “soft Brexit”, ieşirea ‘ordonată’ a Regatului Unit din înțelegere. Mai mulți demnitari europeni au avertizat Marea Britanie că o înțelegere mai avantajoasă nu poate obține: ori acest acord, ori nimic.

Pînă la sfîrşitul săptămânii, toate cele 27 de state care rămîn în Uniune trebuie să evalueze textul și să facă eventuale observații. Comisia Europeană va publica apoi o declaraţie privind viitorul relaţiei cu Marea Britanie.

Uniunea se declară pregătită pentru un “acord final” care să fie parafat luna aceasta, în ciuda avalanșei de demisii din Guvernul britanic de după publicarea documentului.