Confidenţialitate

Brexit: Ce se întâmplă cu leul

Banca Națională a României monitorizează atent volatilitatea leului, după ce britanicii au hotărât că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană.

BNR are toate instrumentele să atenueze eventuale șocuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii, Dan Suciu, citat de news.ro.

De altfel, BNR a luat deja în calcul riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană iar banca națională a pregătit mecanismul de reacţie, a spus Dan Suciu.

“În acest moment, evident că există o volatilitate mai ridicată în pieţe, dar comparativ cu pieţele regionale leul are o volatilitate mult mai mică, în comparaţie cu zlotul, care are o depreciere undeva spre 4%”, a precizat Dan Suciu.

Cotaţiile din piaţa valutară au depăşit deja 4 lei și 54 de bani pentru un euro.

Leul a pierdut doar 0,6% din valoare, mult mai puţin decât alte monede din regiune cu regim similar.

Zlotul polonez a înregistrat o pierdere după anunțarea rezultatelor de aproape 3% din valoare în primele tranzacţii de vineri. Și forintul s-a depreciat cu peste 1%.

“Monitorizăm însă cu mare atenţie pentru că, evident, va trebui să atenuăm eventuale şocuri şi reacţii, mai degrabă indirecte. Pot să spun că avem toate instrumentele la dispoziţie, spre deosebire de alte bănci centrale, şi asta înseamnă dobândă, rezerve, chiar şi intervenţii. Toate sunt la dispoziţia Băncii Naţionale în cazul în care va fi nevoie”, a precizat Suciu pentru news.ro.

Așadar, primele electe ale referendumului din Marea Britanie asupra României sunt cele de volatilitate a leului pe piață.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. 51,9% s-au pronunțat pentru ieșire, în timp ce 48,1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale.