Confidenţialitate

Brazilia depășește pragul a 450.000 de decese asociate Covid

Brazilia a depăşit pragul de 450.000 de cazuri mortale asociate Covid, marți, iar epidemiologii se tem de al treilea val de contaminări, relatează Agerpres, citând AFP.

Alte peste 2.000 de decese apar în ultima raportare a statului sud-american.

Cifre oficiale sunt subestimate în mare măsură, potrivit specialiştilor.

Cu o populație de 212 milioane de locuitori, Brazilia este a doua cea mai îndoliată națiune a lumii după Statele Unite ale Americii, numără, de asemenea, 16 milioane de contaminări confirmate, dintre care mai mult de 73.000 într-o singură zi.

Media deceselor cotidiene pe şapte zile, care a fost de peste 3.000 la jumătatea lunii aprilie, a scăzut sub 2.000 o lună mai târziu, rămânând stabilă la aproximativ 1.900 în ultimele zece zile.

Dar ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe epidemiologi este creşterea constantă a ratei medii zilnice de contaminare de la începutul lui mai cu impact previzibil asupra numărului de decese în săptămânile următoare.

Această creştere ar putea fi direct legată de faptul că autorităţile sanitare din diferite state braziliene au început să relaxeze restricţiile în urmă cu o lună, când numărul deceselor începuse să scadă uşor.

Potrivit celui mai recent buletin epidemiologic al Fiocruz, institut de sănătate publică de referinţă, riscul valului al treilea este real, curbele pandemiei fiind deja în creştere în opt din cele 27 de state ale Braziliei şi stabil în alte zece.

Răspândirea virusului ar putea fi favorizată de debutul iernii australe luna viitoare, cu temperaturi mai scăzute, în special în sudul ţării.

Aproximativ 42,7 milioane de persoane au primit o doză de vaccin, 20,14% din populaţie, şi 21 de milioane ambele doze (9,9%).

Altă sursă de îngrijorare: primele cazuri ale variantei indiene identificate joi în statul Maranhao (nord-est), la şase membri ai unui echipaj care s-au întors la bordul unui cargou sub pavilionul Hong Kongului.

Răspândirea locală a acestei variante nu a fost încă confirmată, dar cazuri suspectate au fost deja identificate în statele vecine Ceara şi Para.

Ameninţarea celui de-al treilea val nu pare să-l preocupe pe preşedintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro care a condus duminică o paradă cu câteva mii de motociclişti la Rio de Janeiro, urmată de o baie de mulţime fără mască.

El a afirmat că Brazilia trăieşte “sfârşitul pandemiei” şi a criticat vehement măsurile restrictive luate de guvernatori.

De trei săptămâni, o comisie de anchetă a Senatului analizează “omisiunile” guvernului în timpul crizei sanitare, gestionată iresponsabil pentru majoritatea specialiştilor.