BRAZILIA: Cenzurarea bilanțului epidemic, interzisă de instanță

Printr-o decizie a Curţii Supreme din a fost repus în funcţiune site-ul oficial cu informaţii despre situaţia epidemiei de nou coronavirus din Brazilia.

Sâmbătă, autorităţile statului sud-american hotărâseră că nu vor mai raporta totalul contaminărilor şi al deceselor, ci doar datele ultimelor 24 de ore.

Criticat pentru felul în care a gestionat criza sanitară, preşedintele Jair Bolsonaro a spus că datele cumulate nu reflectă situaţia curentă şi că hotărârea a fost luată pentru a îmbunătăţi raportarea acesteia.

La sesizarea a 3 partide politice, un judecător al Curţii Supreme a ordonat Guvernului să transmită toate datele, acuzându-l de cenzură.

În prezent, Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume de actuala pandemie, după SUA, şi înregistrează cel mai mare număr zilnic de decese.

Aproximativ 740.000 de contaminări au fost înregistrate oficial.

Bilanţul deceselor a depăşit pragul de 38.000.

În ultimele zile, presa braziliană a publicat, pe baza unor surse alternative, informaţii legate despre situația epidemiologică.

Marţi, preşedintele Jar Bolsonaro a ameninţat, din nou, că va întrerupe legăturile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care o acuză că nu a acţionat responsabil în timpul pandemiei.

La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus în Wuhan (China), în decembrie 2019, au fost înregistrate peste 7,2 milioane de cazuri şi mai mult de 411.000 de decese, potrivit centralizării realizate de Johns Hopkins University.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS