Confidenţialitate

BRAȘOV: Începe procesul prin care păduri retrocedate ilegal ar putea reveni în proprietatea statului

Curtea de Apel Braşov începe, vineri, audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva consideră că acest proces reprezintă o şansă pentru readucerea în patrimoniul statului a acestei suprafeţe, cu o valoare estimată de circa 300 milioane de euro.

“Judecătorii Curţii de Apel Braşov urmează să audieze vineri martori cheie în acest dosar de corupţie, precum cei doi colegi ai judecătorului Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 de hectare, grefierul care a participat la şedinţa de judecată din 3 aprilie 2012, când s-a produs retrocedarea ilegală, precum şi pe fostul deputat Ioan Adam, care a declarat că preşedintele completului de judecată a condiţionat soluţionarea dosarului în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza în schimbul sumei de 50.000 euro, din care 10.000 euro au fost luaţi de judecător, aşa cum rezultă din probe. Relatările acestor martori vor avea o mare importanţă atunci când se va hotărî soluţia de către instanţa de judecată”, se menţionează într-un comunicat aul instituţiei.

În anul 2018, preşedintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare, însă în urma efectului deciziei Curţii Constituţionale a României, soluţia de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de completul de cinci judecători şi întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupţie a ajuns la Curtea de Apel Braşov, ca urmare a faptului că inculpaţii cu înalte funcţii de demnitari publici au renunţat la acestea, pentru a nu mai fi judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Reîntors în camera preliminară la Curtea de Apel Braşov, după cinci ani de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la termenul din 29 septembrie 2020 a fost pusă în discuţie calitatea procesuală de parte civilă vătămată a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a Direcţiei Silvice Bacău, însă cererile au fost respinse, deşi plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul penal a fost formulată în data de 3 august 2012 chiar de către Direcţia Silvică Bacău, administratorul celor 43.227 hectare de pădure. Menţionăm că juriştii Direcţiei Silvice Bacău şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au fost prezenţi în toate fazele procesuale ale dosarului de retrocedare şi al acestui dosar de corupţie. Prin scoaterea în afara cadrului procesual a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a Direcţiei Silvice Bacău, au fost eliminate importante pârghii ale statului împotriva unor astfel de decizii ilegale”, notează Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, şi are circa 16.500 de angajaţi la nivelul celor 41 de direcţii silvice, administraţiile a 22 de parcuri naţionale şi naturale şi a celor 12 herghelii de stat.