Confidenţialitate

Brașov: Hartă tactilă pentru nevăzători, inaugurată de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Vineri, 3 decembrie 2021, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la Muzeul de Științe de la Brașov a fost inaugurată o hartă tactilă. Aceasta a fost realizată de tinerii de la From One to Six – Feel the Unseen, realizată prin imprimarea 3D, din materiale biodegradabile obținute din porumb.

În România sunt 30.000 de persoane nevăzătoare, conform statisticilor, iar 2000 dintre acestea trăiesc în Brașov.

Proiectul a fost finanțat prin programul Brașov Heroes ediția a VII-a, tinerii care au realiat harta au fost ajutați și de instituții de cultură, unități medicale și societăți comerciale, dar și de o echipă din Italia, care a sprijinit partea tehnică a proiectului, scrie Agerpres.

Coordonatorul proiectului a spus că: „Tot proiectul a fost o întreagă aventură. Prima dată am avut provocarea scanării centrului oraşului. Aici a intervenit, într-un final, o echipă din Italia, condusă de Luca Liguori. După ce formatul electronic a fost gata, am început imprimarea 3D şi, la scurt timp, o imprimantă a cedat, fiind astfel nevoiţi să construim toată harta pe o singură imprimantă 3D. Cum harta tactilă este imprimată din 32 de bucăţi individuale, următorul moment dificil a fost cel în care am asamblat-o şi am pictat-o, dar nicio provocare nu se compară cu bucuria care s-a născut în noi, urmărind entuziasmul cu care persoanele nevăzătoare călătoreau tactil prin centrul Braşovului”.

Virgil Gheorghe Lazăr, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Braşov, a spus că „Este de un real ajutor această hartă 3D, deoarece ne ajută să ne orientăm mai întâi tactil şi după aceea fizic, în centrul Braşovului”.

Sursa foto: Facebook / From One to Six – Feel the Unseen

Citește și: Târgu-Jiu: Persoanele cu dizabilități au la dispoziție un taxi social, pe care îl pot folosi în mod gratuit | AUDIO