Confidenţialitate

Brad de Crăciun artificial sau natural? The New York Times: Cum ajută plantațiile de brazi fauna sălbatică

După câțiva ani de când Societatea pentru Protecția Pădurilor din New Hampshire a început o plantație de brazi de Crăciun, Nigel Manley, responsabil cu operațiunile, a început să observe câteva evoluții interesante printre rândurile de brazi balsamici și brazi Fraser. În primăvară, zonele din jurul arborilor mai tineri atrăgeau păsări care-și făceau cuib, cum ar fi bobolink-ul (mierlă) – păsări cântătoare ce migrează din și către America de Sud – coțofenele și cocorii, care foloseau spațiile deschise pentru curta alte păsări din specia lor și a-și crește puii. Cerbi ascundeau puii în iarbă lungă. Silviile și sturzii cuibăreau în arbori mai în vârstă, puii lor părăsind cuibul mult timp înainte de recoltare. Șoarecii și hârciogii care trăiesc pe teren atrăgeau vulpi și răpitoare migratoare precum șorecarii și prădătorii, care se hrăneau cu cornucopia de fiecare dată când iarba era cosită.

În aceste timpuri climatice periculoase, când proprietățile de răcire și oxigenare ale copacilor nu au fost niciodată mai apreciate, pare contraintuitiv să susținem tăierea lor.

Brad de Crăciun artificial sau natural? Ce spun ecologiștii?

Totuși, beneficiile ecologice ale brazilor naturali de Crăciun sunt motivele pentru care mulți ecologiști le susțin în fața versiunilor false, pe bază de petrol, care sunt transportate de la distanțe foarte mari.

Plantațiile de brazi de Crăciun pot funcționa asemenea pădurilor tinere, spune Andy Finton, ecologist forestier la Conservatorul Naturii din Massachusetts. În general, se plantează doi-trei puieți pentru fiecare brad recoltat, iar, conform Jill Sidebottom, purtătoare de cuvânt a Asociației Naționale a Bradului de Crăciun, plantațiile de brazi de Crăciun sunt deseori cultivate pe terenuri agricole neutilizate, permițând cultivatorilor să-și păstreze spațiile verzi.

„Absorb carbonul din atmosferă”, a spus Andy Finton despre arbori. „Curăță aerul și, în multe cazuri, curăță și apa potabilă. Mențin peisajul neurbanizat, prevenind suprafețele impermeabile, oferind stimulente economice proprietarilor de teren”, a adăugat Finton.

Cu presiunile intense de dezvoltare și pierderea accelerată a pădurilor naturale, a afirmat că plantațiile de brazi pot oferi habitate pentru fauna sălbatică, în special pentru păsări și mamifere care preferă spațiile deschise de la marginile pădurii.

Studiu: Plantațiile de conifere, refugii importante pentru specii de păsări de câmp pe cale de dispariție

Un studiu german publicat anul trecut a descoperit că plantațiile de conifere ar putea oferi refugii importante pentru specii de păsări de câmp pe cale de dispariție: ciocârlia de câmp, ciocârlia de pădure și sticletele obișnuit. În zonele acoperite de vegetație de sol, insectele polenizatoare sunt beneficiare. Cu zece ani în urmă, cercetătorii au documentat 80 de specii de plante în plantațiile de brazi din Carolina de Nord, inclusiv o plantă cațărătoare creșteau până la mijlocul câmpurilor, și atrăgeau 17 specii de albine și insecte prădătoare care mâncau dăunătorii arborilor.

Tom Norby, președintele Asociației de Brazi de Crăciun din Pacific Northwest, a declarat că o mică parte din brazi sunt recoltați în fiecare an, lăsând aproximativ 90% să crească și să fie disponibili pentru animale. Pe propria sa fermă a văzut cerbi, iepuri, o bufniță pitică, urși, șacali și pume, care urmăreau elanii care pășteau în câmpurile sale când lanțurile montane erau acoperite de zăpadă.

Suportul pentru ferme nu este universal. Nathan Donley, directorul sănătății mediului la Centrul pentru Diversitate Biologică, a spus că un brad real este mult preferabil unuia artificial, iar plantațiile de brazi de Crăciun sunt ecologic superioare terenurilor de golf sau terenurilor de sport.

Dar a spus că marile plantații de brazi, în special cele din Pacific Northwest, sunt în general plantații strânse, cu un singur tip de cultură. Deși culturile alimentare sunt de obicei stropite de mai multe ori pe an, el a spus că îi preocupă faptul că ciclul mai lung de creștere a brazilor de Crăciun ar putea însemna o cantitate mai mare și cumulativă de pesticide, care ar putea ajunge în râuri sau pâraie din apropiere. „Ești cu adevărat în căutare de specii care să aducă beneficii” a spus dr. Donley. „În interesul eficienței, durabilitatea rămâne pe plan secund”, a mai spus acesta.

2013 – 2018: reducere cu 21% a utilizării pesticidelelor în Carolina de Nord în cazul brazilor de Crăciun

Totuși, Bert Cregg, profesor de horticultură și silvicultură la Universitatea de Stat Michigan, a spus că, deși utilizarea pesticidelor variază în funcție de specie și regiune, crescătorii de brazi de Crăciun doresc în general să minimizeze utilizarea substanțelor chimice.

Pesticidele sunt scumpe, a spus el, iar mulți cultivatori trăiesc pe proprietate și nu doresc să fie expuși. A mai spus că utilizarea crescută a acoperișului vegetal, cum ar fi trifoiul, a redus temperatura solului și a atras azotul, reducând astfel necesitatea de fertilizatori.

Între 2013 și 2018, crescătorii de brazi de Crăciun din Carolina de Nord au raportat o reducere cu 21% a utilizării pesticidelelor. Norby a spus, de asemenea, că utilizarea insecticidelor scade.

La momentul în care arborii ajung la consumatori, experții sunt de acord că nu mai rămâne mult pesticid rezidual. Există, de asemenea, crescători organici care oferă brazi netratați.

Tăierea copacilor: O problemă reală în cazul brazilor de Crăciun sau „atitudine urbană de mediu”?

În ceea ce privește problema dacă este sau nu de dorit sau etic să tai copaci, David Mizejewski, naturalist la Federația Națională de Faună Sălbatică, a spus că brazii de Crăciun ar trebui să fie văzuți ca o marfă agricolă.

„Am crescut cu aceeași idee, ca și <<Oh, nu, să ucizi un copac este rău>>” a spus Mizejewski. Dar această atitudine „urbană de mediu” a spus că se rezumă la o viziune simplificată a complexității vieții și a morții pe planetă. „La fel ca atunci când mănânci broccoli, ucizi planta de broccoli, nu-i așa?”, a spus el.

Cum poate fi folosit bradul de Crăciun după perioada sărbătorilor de iarnă?

După Crăciun, a mai spus el, multe municipalități mărunțesc brazi de Crăciun pentru compost sau îi folosesc ca bariere împotriva eroziunii de pe plajă. Pot fi scufundați în iazuri pentru habitate de pești sau sparți pentru a oferi adăpost pentru viețuitoarele din curte.

„Nimic din aceasta nu înseamnă că o plantație de brazi de Crăciun este un substitut pentru natură” a spus Mizejewski. „Încurajez oamenii să gândească prin prisma ecologică, unde totul are un ciclu de viață. Și ceea ce este mai important este că, în timp ce este viu, contribuie efectiv la acel ecosistem”.

Articolul este o traducere integrală a materialului How Christmas Tree Farms Can Help Wildlife, semnat de Cara Buckley, pentru publicația The New York Times.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Criza climatică: Oamenii de știință avertizează că bugetul emisiilor de carbon este „minuscul”