Confidenţialitate

Botoșani: Un copil de 3 ani și jumătate a murit în drum spre spital. Prima ambulanță nu avea medic

Un copil de trei ani şi jumătate a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, într-o ambulanţă care îl transporta la spital, după ce prima salvare venită la caz nu avea medic.

Familia copilului a sunat la ambulanță, după ce micuțul ar fi scuipat sânge. La scurt timp după ce a fost preluat de cadrele medicale de la ambulanţă, acesta a intrat în stop cardio-respirator.

“A fost solicitare pentru ambulanţă pentru un copil de trei ani şi jumătate care din declaraţia părinţilor ar fi scuipat sânge, ar fi avut sânge la nivelul gurii. S-a trimis ambulanţa cu asistent. S-au început manevrele de resuscitare şi s-a solicitat ambulanţa cu medic, care s-a deplasat la faţa locului. Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie, fără ritm cardiac, fără respiraţie. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minte s-a declarat decesul”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, potrivit AGERPRES.

Tatăl copilului a declarat că ambulanţa trimisă pentru a-l prelua pe băieţel nu a avut medic, ci doar un asistent medical și spune că va da depune o plângere împotriva Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

“E nemulţumirea mea că a venit prima salvare şi a stat cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare cu medicul. Asta e nemulţumirea. De ce nu a plecat medicul direct după băiat cu prima salvare? Îi era frică să iasă în frig afară? Asta mă deranjează. (…) Intru în tribunal cu ei. Mă duc să vorbesc cu avocatul”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Mancaş, tată copilului.

În schimb, cei de la Serviciul de Ambulanță spun că pe tură sunt doar două echipaje cu medic.

„Nu trimitem preventiv ambulanță cu medic. Au fost trei conversații cu tatăl copilului care a spus că el, copilul, are puls. Pe o tură sunt două ambulanțe cu medic”, a precizat Nicușor Curteanu, reprezentantul SAJ Botoșani, potrivit Mediafax.