Bosnia- Hertegovina: 18 ani de la masacrul de la Srebrenita

Mii de musulmani participa la ceremonie

În cadrul ceremoniilor vor fi înhumate rămâșițele a 409 musulmani.

Aproximativ 6.000 de persoane se aflau deja miercuri seară la Potocari, în apropiere de Srebreniţa, localitatea în care se află centrul memorial al masacrului, după ce au parcurs pe jos, în sens invers, drumul pe care bărbaţi musulmani din Srebreniţa l-au urmat prin pădure, în iulie 1995, pentru a fugi de masacru.

Îngroparea unor victime exhumate din gropi comune şi identificate este organizată în fiecare an cu ocazia comemorării masacrului. Anul acesta va fi îngropata cea mai tânără victimă a masacrului. Este vorba despre un bebeluş care a decedat în iulie 1995 la puţin timp după naşterea sa în baza ONU de la Potocari.

La 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de încheierea răboiului interetnic declanșat în 1992 din Bosnia, trupele sârbe bosniace au preluat controlul Srebreniţei. Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi au fost ucişi în câteva zile. Cadavrele lor au fost găsite în mai multe gropi comune.

Foştii lideri militar şi politic ai sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici şi Radovan Karadzici, sunt, în prezent, judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, mai ales pentru masacrul de la Srebreniţa. Cei doi au fost arestaţi în Serbia, Karadzici în 2008 şi Mladici în 2011.