Confidenţialitate

Boris Johnson, vizită la Kiev pentru a stabili un ajutor de 88 de milioane de lire pentru Ucraina | AUDIO

Premierul britanic merge marți la Kiev pentru a asigura Ucraina de sprijinul Londrei. Regatul Unit acordă fonduri importante Kievului și cere Moscovei să renunțe la planurile unei invazii.

„Îndemnăm Rusia să se retragă”, este mesajul lui Boris Johnson, care discută, marți, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre sprijinul strategic acordat Ucrainei de Marea Britanie.

Londra acordă un ajutor de 88 de milioane de lire sterline pentru o guvernare stabilă și pentru a reduce dependenţa energetică a Ucrainei de Rusia.

Șefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a anunţat luni în Parlamentul de la Londra un proiect care înăsprește sancțiunile la adresa Rusiei în cazul unui atac. Este cel mai dur regim de sancțiuni aplicat vreodată Rusiei , spune ministrul.

Boris Johnson ar dori să discute și cu Vladimir Putin, o convorbire era anunțată de oficiali de la Londra ca fiind posibilă chiar marți. Kremlinul a negat și a transmis că nu e programată o asemenea convorbire, dar că poate fi convenită o dată.

Joi, la Kiev merge președintele Turciei, Recep Tayp Erdogan, care s-a oferit să contribuie la temperarea tonului între Ucraina și Rusia.

Apoi, după Olimpiada de Iarnă de la Beijing, președintele Turciei spune că ar dori să primească vizita lui Vladimir Putin la Ankara.

Tot de la Moscova, viceministrul rus de Externe Alexander Grushko a negat că Moscova ar fi dat vreun răspuns Statelor Unite, așa cum anunța Departamentul American de Stat.

Rusia ceruse așa-numite „garanții de securitate”, inclusiv oprirea extinderii NATO, iar Washintonul a prezentat o serie de contra-propuneri. O sursă diplomatică din Rusia a transmis că un răspuns la acestea este încă „în pregătire”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Iorgu Ianuși

Citește și: Convorbire între diplomații ruși și cei americani, după ce Moscova ar fi trimis un răspuns la scrisoarea SUA | AUDIO