Boris Johnson va cere Reginei suspendarea Parlamentului, pentru ca acesta să nu blocheze Brexitul

Premierul Marii Britanii îi va cere Reginei Elisabeta să suspende activitatea Parlamentului cu doar doua luni înainte de termenul limită pentru BREXIT, anunţă BBC.

Astfel, Boris Johnson vrea să se asigure că Parlamentul nu va bloca ieşirea Regatului Unit din Marea Britanie înainte de 31 octombrie.

E vorba de o suspendare temporară, până la sfârşitul lui octombrie, în contextul în care deputații vor să blocheze ieșirea din UE fără un acord de retragere, scrie BBC.

În acest moment, premierul britanic este în vacanţă, însă imediat ce va reveni în Downing Street îi va cere Reginei Elisabeta să suspende activitatea Parlamentului care, potrivit BBC, ar putea bloca un BREXIT fără acord.

Apoi, premierul actual ar dori ca BREXITUL să fie pus efectiv in aplicare de către un nou guvern.

Un lider al Opoziţiei Laburiste a declarat că ceea ce vrea să facă Bors Johnson este scandalos, este un atac la democraţia britanică.

Camera Comunelor ar urma să-și reia sesiunea din 3 septembrie, iar Guvernul ar putea cere, potrivit BBC, suspendarea ședințelor din 10 septembrie.

Suspendarea îi va permite lui Boris Johnson să susțină un discurs de prezentare a planurilor Guvernului pe care îl conduce pe 14 octombrie, dar va lăsa prea puțin timp Parlamentului să dezbată acte normative care ar putea bloca ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord.

Camera Comunelor
a respins de trei ori acordul de retragere negociat cu UE de cabinetul premierului Theresa May, care și-a dat demisia, fiind ulterior înlocuită de Boris Johnson la șefia Partidului Conservator și în Downing 10.

Dar deputații au votat de asemenea și mai multe rezoluții prin care cereau evitarea unui no-deal Brexit – retragerea Marii Britanii din UE fără un acord negociat cu europenii.

Ideea închiderii Parlamentului – cunoscută drept „prorogare” – a fost vehiculată de presa britanică, stârnind nenumărate controverse. Johnson a spus că nu este un adept al ideii, dar alți membri ai cabinetului său își doresc întreruperea pentru o perioadă de timp a ședințelor Parlamentului în lunile dinaintea datei programate pentru Brexit.

În schimb, deputații din toate taberele, inclusiv unii adepți ai Brexit, au fost scandalizați de idee, iar criticii arată că această prorogare ar bloca dreptul Parlamentului de a-și juca rolul democratic în procesul de ieșire din UE.

Camera Comunelor
ar urma să-și reia sesiunea din 3 septembrie, iar Guvernul ar putea cere, potrivit BBC, suspendarea ședințelor din 10 septembrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS