Confidenţialitate

Boris Johnson depune azi mărturie în ancheta legată de petrecerile din pandemie | AUDIO

Fostul premier Boris Johnson va depune mărturie astăzi în faţa comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu petrecerile desfăşurate în pandemie la reşedinţa oficială din Downing Street, cu încălcarea regulilor anti-COVID-19.

Investigaţia face să planeze un nor negru asupra viitorului său politic, comentează agenția France Presse.

Împins la demisie vara trecută de o succesiune de scandaluri, în primul rând aşa-numitul ‘partygate’, Boris Johnson se află în centrul unei anchere care, dacă va concluziona că fostul prim-ministru a minţit Parlamentul, riscă să îl coste locul de deputat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ancheta trebuie să stabilească dacă Boris Johnson a minţit Camera Comunelor, mai ales atunci când a declarat în faţa deputaţilor, în decembrie 2021, că ”toate regulile sanitare au fost respectate tot timpul”, mai titrează France Presse.

Într-un raport intermediar publicat la începutul acestei luni, detaliind explicaţiile pe care ancheta va încerca să le obţină de la fostul premier, comisia subliniază că elementele pe care le-a cules ”sugerează puternic” că încălcările regulilor anti-COVID trebuiau să fie ”evidente” pentru Boris Johnson.

Acesta a răspuns într-un comunicat că nu există nicio dovadă în raport că el ar fi înşelat în cunoştinţă de cauză Parlamentul.

După trecerea pasageră a lui Liz Truss prin Downing Street, Boris Johnson a renunţat în cele din urmă să încerce revenirea la putere, lăsându-i cale liberă lui Rishi Sunak la conducerea guvernului de la Londra.

Foto: Shutterstock

Citește și: Val de demisii în Downing Street după scandalul legat de petrecerile din timpul carantinei naționale