Confidenţialitate

Bolnavii de diabet spun că nu găsesc în farmacii pastilele de care au nevoie | AUDIO

Din motive de fabricație, mai mulți producători au sistat livrarea pastilelor necesare bolnavilor de diabet, fără a preciza și când vor relua comercializarea lor, spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România.

Ei susțin că nu toate medicamentele pe bază de metformină lipsesc de pe piață, dar sunt într-o cantitate extrem de mică.

Siofor, unul dintre medicamentele pe bază de metformină pe care le folosesc bolnavii de diabet nu se găsește în farmacii:

„Nu se găsește momentan pe nicăieri, să știți, nu a venit niciun fel de import”, a declarat o farmacistă, pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În lipsa acestor medicamente vitale, un bolnav de diabet poate intra în comă hiperglicemică, a spus la Europa FM Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România:

„Avem sesizări din aproape toată țară că pacienții nu găsesc medicamentele pe bază de metformină. Noi am făcut demersuri, din păcate acolo arată că există stocuri foarte mari de medicamente, nu știm unde se rupe lanțul între distribuitori și farmaciști. Sunt pacienți mulți care și-au întrerupt tratamentul mai bine de două trei săptămâni, (…) pot să ajungă în comă hiperglicemică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu toate medicamentele pe bază de metformină lipsesc de pe piață, dar sunt în cantitate foarte mică, a spus la Europa FM, Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România. Ea a precizat că probleme sunt în toată Europa:

„Dacă analizăm datele din sistemul electronic de raportare, pentru medicamentele pe bază de metformină apar cantități, dacă le împărțim la numărul total de farmacii, în jur de 8.000 de farmacii, cantitatea repartizată este, într-adevăr mică. La nivel european este o problemă cu medicamentele pe bază de metformină.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Colegiul Farmaciștilor le recomandă bolnavilor de diabet să ia legătura cu medicii pentru a le prescrie medicamente alternative care se găsesc în farmacii, în cantități suficiente.

  • Florentina Mihăiță