Confidenţialitate

Bolnavii COVID-19 pot merge în centrele de evaluare doar pe baza unui test pozitiv, iar serviciile sunt decontate

Persoanele care vor merge pentru evaluare în centrele ambulatorii speciale pentru bolnavii COVID-19 vor avea serviciile medicale decontate de casele de asigurări de sănătate.

Bolnavii COVID care merg în centrele de evaluare ambulatorie o pot face fără bilet de trimitere. Aceștia au nevoie doar de un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR.

Astfel, bolnavii vor primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit joi, 13 ianuarie 2022, modul de contractare și de decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărîre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022.

„Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scade presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat prof dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19

Pentru a asigura accesul cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigațiile medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Citește și: Riscul de spitalizare și deces, mai redus în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu tulpina Delta, arată noi studii | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir