Confidenţialitate

BOLIVIA: Situație incendiară în capitala La Paz

Sediul ambasadei Venezulei din capitala boliviană La Paz a fost ocupat, duminică, de indivizi cu fețele acoperite după demisia preşedintelui Evo Morales, aliat fidel al regimului de la Caracas, relatează Agerpres, citând AFP.

“Dotaţi cu dinamită, manifestanţi cagulaţi cu scuturi au ocupat ambasada Venezuelei în Bolivia. Suntem bine şi la adăpost, dar vor să comită un masacru. Ajutaţi-ne să denunţăm această barbarie”, a declarat ambasadoarea Crisbeylee Gonzalez.

Anterior, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat “lovitura de stat” din Bolivia după demisia omologului Evo Morales.

Forţat să plece de trei săptămâni de proteste şi de faptul că a fost abandonat de Armată şi Poliţie, acesta din urmă a anunţat că un mandat de arestare “ilegal” a fost emis pe numele său.

“Denunţ în faţa lumii şi a poporului bolivian faptul că un ofiţer de poliţie a anunţat public că a primit instrucţiuni de a executa un mandat de arestare ilegal emis împotriva persoanei mele”, a scris pe Twitter socialistul Evo Morales.

Anunțul demisiei a fost urmat de scene de euforie pe străzile din La Paz.

Realegerea lui Evo Morales pentru un al patrulea mandat, la 20 octombrie, a stârnit ample proteste.

Duminică seară, poliţiștii a arestat-o pe preşedinta Tribunalui electoral suprem, Maria Eugenia Choque, din ordinul Parchetului, care anchetează nereguli înregistrate în scrutinul din octombrie, precum şi pe vicepreşedintele instituției, Antonio Costas.