Bolile autoimune: Artrita reumatoidă – simptome

Artrita reumatoidă este o boală cronică autoimună care afectează în special articulațiile mâinilor, picioarelor și genunchii. Peste jumătate dintre pacienți sunt femei.

Sistemul imun atacă țesutul articular și acesta se inflamează. Astfel, în perioadele active ale bolii, articulațiile devin dureroase, înțepenite, se umflă și prezintă căldură locală.

Un simptom major este imposibilitatea de a mișca articulația dimineața sau după perioade îndelungate de repaus. Numită redoare, aceasta durează cel puțin o oră până la revenirea mobilității.

Se observă afectarea simetrică a articulațiilor, atât pe partea dreaptă, cât și pe stânga. În timp, inflamația conduce la anchiloză, deformarea articulațiilor, apariția nodulilor periarticulari, slăbirea și ruperea tendoanelor. În cazul genunchilor, cartilajul din articulație se erodează și se poate ajunge până la protezare.

Artrita reumatoidă se manifestă și prin oboseală, slăbiciune musculară, insomnie și febră neexplicată. Medicamentele, tehnicile de relaxare, fizioterapia și anumite exerciții fizice îmbunătățesc semnificativ stilul de viață al pacienților cu artrită reumatoidă.