Bogdan și Ciprian, cu scaunul rulant la Semimaratonul București

Bogdan și Ciprian s-au cunoscut în urmă cu șapte luni, la centrul de îngrijire paliativă HOSPICE Casa Speranței din București, iar pe 15 mai vor lua startul în Piața Constituției, la cursa de 3,6 de kilometri de la Semimaratonul București. Ei doi și un fotoliu rulant.

Povestea lor este pe cât de emoţionantă, pe atât de convingătoare că oricine poate ajuta dacă vrea cu adevărat.

Bogdan Racoviță este kinetoterapeut și alergător în Team HOSPICE, echipa care participă la cele mai importante evenimente sportive pentru a susține cauza organizației și a strânge fonduri pentru îngrijirea copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă.

Ultima „ispravă” a kinetoterapeutului a fost participarea în ianuarie la SkyRun, competiția de alergare pe scările celei mai înalte clădiri de birouri din România. Atunci Bogdan a făcut parte din ștafeta de 24 de ore a HOSPICE și, în doar o zi, a urcat 612 de etaje – peste 2100 de metri altitudine.

Spre deosebire de Bogdan, Ciprian Datcu nu poate nici măcar merge. Ciprian, care a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică, sindrom extrapiramidal și retard psihomotor, beneficiază de îngrijire holistică din partea HOSPICE Casa Speranței: asistență medicală, kinetoterapie, consiliere psihologică, activități sociorecreative în Centrul de zi pediatrie și orice alte programe desfășurate în cadrul fundației, care să ajute la stare de bine și creșterea calității vieții.

Bogdan este cel care i-a propus lui Ciprian să participe împreună la Semimaratonul București. „Ideea mi-a venit atunci când am văzut un videoclip pe Youtube despre participarea la diferite semimaratoane a persoanelor cu dizabilități. M-am gândit: Aș putea face și eu asta! I-am spus lui Ciprian și a fost atât de încântat, că a început să se învârtă singur cu scaunul lui rulant. A transmis vestea și părinților lui și au fost și ei foarte entuziasmați”, povestește Bogdan, pentru care efortul va fi uriaș, el urmând să alerge și să împingă timp de peste două ore căruciorul în care se află Ciprian.

„Am cautat și am găsit un scaun rulant special pentru astfel de competiții”, mai spune Bogdan, adăugând că se antrenează deja pentru marea cursă, alături de Ciprian.

„Cred că efortul depus va fi foarte solicitant pentru amândoi, dar sperăm să terminăm cursa cu bine”, ne-a mărturisit și Ciprian. „Pe lângă pregătirea fizică, la o asemenea competiție trebuie să existe și o pregătire psihologică foarte bună. În plus, pe parcursul celor 3,6 de kilometri vom avea nevoie și de asistență medicală. Dar merită! Ceea ce simți după ce termini un semimaraton e unic”, adaugă kinetoterapeutul.

Bogdan și Ciprian au și o pagină pe platforma Galantom (http://hospice.galantom.ro/bogdanracovita3), unde susținătorii pot face donații online. Banii strânși vor merge pentru acoperirea serviciilor furnizate de HOSPICE Casa Speranței pacienților aflați, precum Ciprian, în îngrijirea organizației.

Bogdan ne-a dezvăluit și ce iubește cel mai mult în meseria pe care o face: faptul că are privilegiul de a-i vedea cum zâmbesc, după ședințele de kinetoterapie, pe cei afectați de boli incurabile și afecțiuni care limitează viața. Marginalizarea socială și resemnarea celorlalți sunt, pentru cei bolnavi, probleme mereu prezente, observă Bogdan. „Aud de multe ori următoarea afirmație: Nu se mai poate face nimic pentru cei cu boli limitatoare de viață”, spune acesta.

Pe 15 mai, la Semimaratonul București, Bogdan și Ciprian vor face totul pentru a demonstra contrariul și a-și depăși recordurile personale de bunătate.

Alte poveşti impresionante despre echipele care fac parte din TeamHospice găsiţi aici:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS