Confidenţialitate

Bogdan Aurescu: România e gata să preia o parte din personalul din Afganistan care a colaborat cu trupele române | AUDIO

România e gata să preia o parte din personalul din Afganistan care a colaborat cu trupele române, a  spus la Europa FM, ministrul de Externe. Bogdan Aurescu a precizat că fiecare solicitare va fi analizată separat.

”Noi am discutat în cadrul relațiilor noastre inter-instituționale, am discutat și cu domnul președinte, despre posibilitatea preluării unui număr de personal afgan care a lucrat cu trupele române. O astfel de situație va fi analizată de la caz la caz, fiecare solicitare va fi procesată separat și în cazul în care aceste persoane vor fi validate, vor trece procedurile de securitate care sunt absolut necesare în astfel de situații, vom putea să preluăm astfel de persoane”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile de la București au primit deja o solicitare din partea unui afgan care dorește să își continue studiile în România, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu.

”Am identificat un bursier afgan al statului român care dorește să se întoarcă în România, mai are de parcurs studii în România, suntem deschiși pentru astfel de situații, vom încerca să mai identificăm astfel de cazuri de cetățeni afgani care au burse în România”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La ora 17.00, va avea loc o reuniune a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană în care se va discuta despre relocarea personalului care a colaborat cu instituțiile europene.

”Vom discuta despre situația personalului afgan care a lucrat cu Uniunea Europeană, cu alte organizații internaționale, și care are nevoie de relocare. Sunt aspecte care vor fi discutate în cadrul UE, vor discutate iarăși în cadrul NATO pentru că există personal afgan care a lucrat și cu Alianța Nord-Atlantică, există și un consiliu NATO la nivel de ambasadori care are loc astăzi”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa Fm l-a întrebat pe ministrul de Externe dacă s-ar putea introduce cote de refugiați pentru fiecare țară membră a Uniunii Europene.

”Vom discuta cu colegii noștri de la Interne pentru a vedea care sunt capacitățile noastre pentru o eventuală preluare temporară dar este prematur în acest moment să discutăm despre acest aspect pentru că avem nevoie și de o discuție la nivelul UE și NATO”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.