Bodog a cerut convocarea de urgență a miniștrilor UE pentru a stopa exportul paralel de medicamente

Ministrul Florian Bodog a cerut convocarea de urgență a omologilor săi din Uniunea Europeană pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente, a informat marți Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, ministrul Sănătății a transmis la finalul săptămânii trecute o scrisoare omologului său din Estonia (țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE), cerând convocarea de urgență a Consiliului de Miniștri ai Sănătății pentru a identifica și aplica soluțiile care să conducă la eliminarea exportului paralel de medicamente, se arată în comunicatul de presă.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacienții români, respectiv blocarea exportului de vaccinuri și a mai multor medicamente prevăzute în programele naționale de sănătate, a mai informat MS.

Totodată, ministerul subliniază nevoia unei schimbări fundamentale a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienților și drepturile lor să primeze cu adevărat în fața intereselor comerciale.

România susține cu toată fermitatea, prin reprezentanții săi, modificarea substanțială a reglementărilor europene din domeniul medicamentelor. În prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de liberă circulație a mărfurilor în spațiul comunitar, dar efectele sale pun în pericol accesul cetățenilor la medicamentele de care au nevoie. Țara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă și nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau principiile morale”, au arătat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS