Confidenţialitate

BNS vrea consultări cu președintele Iohannis

Blocul Național Sindical a trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, prin care cere chemarea la consultări a reprezentanților angajaților.

“Deși apreciem preocuparea manifestată de Domnul Președinte, ținem să precizăm că relansarea economică ține în egală măsură de mediul de afaceri dar și de lucrători, cu atât mai mult cu cât lucrătorii din România au plătit într-o măsură semnificativă prețul pentru criza sanitară, în special dacă ne referim la cei ce și-au pierdut viața ca urmare a infectării la locul de muncă, la cei care și-au riscat în mod direct viața pentru a asigura populației servicii de strictă necesitate, sau la cei peste 300.000 de salariați ale căror contracte de muncă au fost încetate în această perioadă. Este important ca activitatea economică să fie reluată cât mai urgent, dar este și mai important ca această reluare să fie realizată cu protejarea sănătății lucrătorilor și a membrilor familiilor acestora. Tocmai pentru a avea o imagine reală și echilibrată asupra ceea ce se întâmplă în economie și implicit în piața muncii, era important ca acest proces de consultare să se desfășoare având la masă și reprezentanții lucrătorilor, respectiv confederațiile sindicale reprezentative la nivel național. Nu înțelegem de ce reprezentanții lucrătorilor sunt excluși în mod sistematic de la aceste consultări, de la preluarea primului mandat Președintele României s-a întâlnit cu reprezentanții lucrătorilor o singură dată”, arată un comunicat BNS.

Potrivit BNS, consultarea doar a mediului de afaceri a condus la decizii politice ce au afectat în mod constant situația lucrătorilor din România.

”Ca urmare, solicităm Președintelui României, dnul Klaus Iohannis, să manifeste aceeași disponibilitate la dialog și față de reprezentanții lucrătorilor, respectiv să invite confederațiile sindicale reprezentative pentru consultări cu privire la pachetul de măsuri necesar pentru reluarea activității”, anunță BNS într-un comunicat de presă.