Confidenţialitate

BNR reacționează după ce Guvernul a anunțat că vrea să renunţe la ROBOR sau să găsească altă formulă de calcul

„Sincer să fiu, nici nu am înțeles foarte bine în ce constă această propunere, pentru că declarația e destul de confuză. Ca să nu mai spun că nu știu în numele cui vorbește domnul Vâlcov. BNR discută instituțional cu ministerul de Finanțe.

Avem chiar un grup de lucru pentru a găsi soluții la problema ridicata de OUG 114 și nu știu dacă domnul Vâlcov e în acest grup. Adică știu, nu este.

În consecință, am vrea să păstram dialogul la nivel instituțional și să nu introducem confuzii suplimentare care deja au fost introduse de alți doritori de a-și aduce contribuția și mai degrabă de a crea deservicii unei piețe care funcționează normal în țara aceasta. Piața monetară pe care ROBOR o caracterizează ca fiind unul dintre indicii ei”, a comentat, luni seară, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Într-o declarație pentru publicația internațională Bloomberg, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a spus că vrea ”o schimbare radicală în felul în care este calculat ROBOR sau chiar dispariția acestuia. O decizie va fi luată cu banca centrală care poate modifica regulile interne”.

Într-o altă ordine de idei, luni, Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit într-o ședință unde a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie