BNR: Întârzierea bugetului – risc pentru economie

„Întârzierea cu care este adoptat bugetul pentru anul acesta reprezintă un risc pentru economie” – avertismentul a venit de la Banca Națională a României.

Noul set de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie, ordonanța de urgență 114, reprezintă, de asemenea, un risc, spune guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a respins acuzațiile potrivit cărora băncile s-ar fi înţeles între ele pentru a creşte dobânzile şi astfel ar fi influenţat indicele ROBOR.

„A ajuns acest ROBOR un fel de terorist așa – umblă prin toată societatea și nu-l prinde nimeni. (…) Exact precum teroriștii din decembrie 89 – trage din toate pozițiile, nu mai știi ce să faci cu el. Este posibil să îi schimbi, dar soluția în sensul de a ieftini creditul constă în a reduce inflația, a mări credibilitatea în economia românească, a termina războiul acesta inutil cu sistemul bancar, a închide odată ostilizarea aceasta a populației contra băncilor – nu folosește nimănui. Sunt multe lucruri de făcut, ca să reduci creditul. Începutul putem să-l facem. Îmi voi ruga colegii să prezentăm cifrele adevărate, că pe cifre mincinoase nu poți să faci nimic – scoți că sunt profituri foarte mari… Nu merge așa”, a menționat Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Orice tărăboi costă. Mișcarea aceea, care nu ne-a surprins, ne așteptam, a fost periculoasă, peste noapte. Leul era plimbat și a apărut o recomandare a unei bănci mari: vindeți România! (…) Nu am avut momente ușoare. Recunosc. Nu pot să neg că nu am intervenit, pentru că este prea evident, dar nu comentez, că am intervenit”, a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul briefing-ului de presă, după ședința de politică monetară. ​

Cât privește soarta așa-numitei „taxe pe lăcomie” aplicată băncilor, aceasta se va tranșa după 18 februarie.

Atunci se vor întâlni, din nou, conducerea BNR cu ministrul Finanțelor.

Până atunci, un grup de lucru ar urma să găsească cea mai bună variantă pentru reducerea sau eliminarea acestei taxe

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS