Confidenţialitate

BNR ar urma să crească dobânda cheie la 3%. Specialiștii se așteaptă ca inflația să depășească 10 procente în lunile următoare | AUDIO

Se va întâmpla în ședința de politică monetară de marți, apreciază mai mulți reprezentați din băncile comerciale, citați de economica.net.

Creșterea dobânzii cheie înseamnă automat și creșterea celorlalte dobânzi, precum ROBOR la trei luni, care a ajuns lunila 4,61%.

Profesorul de economie, Cristian Păun:

„În momentul în care crește dobânda de referință, da, este un semnal pentru toate dobânzile la finanțările în lei, vom asista la o creșteri cu 1-2 procente în perioada următoare cu siguranță. Dacă presiunea inflaționistă va continua și Guvernul nu adoptă măsurile necesare pentru a tempera corespunzător această rată a inflației, cu siguranță că dobânzile vor păstra aceste tendințe de creșteri pe termen ceva mai lung.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca Națională a României majorează dobânda cheie pe fondul creșterii inflației, adică a scumpirilor din ultima perioadă.

Analiștii se așteaptă ca scumpirile să continue iar inflația să depășească 10 procente în următoarele luni:

„Din punctul meu de vedere, izbucnirea războiului din Ucraina va prelungi această situație, nu doar la aprilie-mai, probabil o va muta undeva către iunie-iulie și va prelungi și ieșirea din această presiune inflaționistă pentru noi. Noi suntem o economie în continuare vulnerabilă, cu foarte multe probleme structurale, foarte puține reforme la ele și atunci în general un șoc extern la noi produce mult mai multe pagube decât țărilor din jur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock