Confidenţialitate

Blue Monday, 17 ianuarie 2022. Mit sau realitate?

Blue Monday este marcată în fiecare an în a treia zi de luni din ianuarie și se spune despre această zi că ar fi cea mai deprimantă din an. Dar ce se află în spatele acestei mici istorioare? Cine a dat numele de Blue Monday acestei zile și ce se întâmplă azi astfel încât să fie cea mai tristă din toate cele 365 de zile ale anului? Este un mit sau o realitate susținută de studii și fapte?

Blue Monday ar fi un mit și o strategie de PR

Blue Monday ar fi, de fapt, o strategie de PR foarte bună, scrie publicația Mental Health. De ce? Pur și simplu pentru a vinde mai multe vacanțe către cei care se simt triști după luna decembrie.

Se spune că a fost intenționat calculată pentru a treia zi de luni din ianuarie, imediat după sărbători, într-o perioadă destul de rece și mohorâtă, tocmai pentru a-i face pe oameni să cumpere bilete de avion și să-și programeze vacanțe în locuri cu soare și cu voie bună.

Mental Health mai spune că nu ar trebui să căutăm cea mai tristă zi din an sau să ne pierdem timpul calculând data acesteia pentru că depresia sau tristețea nu poate fi simțită de toți oamenii în același timp, fiind, desigur, o afecțiune individuală care are la bază mai mulți factori, iar starea sau boala în sine poate fi determinată doar de medici specializați, nu de o dată în calendar.

De ce ar trebui să avem grijă de sănătatea psihicului nostru în fiecare zi, nu doar într-o zi din an

Mental Health ne sfătuiește să avem grijă de sănătatea psihicului nostru în fiecare zi, mai ales că depresia sau anxietatea sunt boli care au nevoie de suport specializat și nu ar trebui utilizate în nicio tehnică sau strategie de marketing. 

Sănătatea psihicului nostru este importantă în fiecare zi, astfel că putem să facem mici exerciții care să ne scoată din stări mai puțin plăcute, iar pentru astfel de exerciții vă recomandăm să apelați la un psiholog pentru că este cel mai în măsură în astfel de situații. 

Originea zilei Blue Monday

În 2005, canalul de televiziune britanic Sky Travel a trimis jurnaliștilor un comunicat în care anunța că, cu ajutorul unui psiholog, a calculat cea mai deprimantă zi din an. Se pare că echipa a calculat-o cu ajutorul unei formule complexe dezvoltate de psihologul Cliff Arnall, stabilit în Marea Britanie. Acesta a luat în considerare factori precum vremea pentru a determina momentul în care oamenii s-ar simți cel mai rău din punct de vedere psihologic.

Formula era menită să analizeze momentul în care oamenii își rezervau vacanțele, presupunând că este mai probabil ca oamenii să cumpere un bilet spre o destinație exotică atunci când se simt deprimați. 

Arnall a fost rugat să găsească cea mai bună zi pentru a rezerva o călătorie de vacanță, așa că s-a gândit la motivele pentru care oamenii ar putea dori să își ia o vacanță – și astfel s-a născut cea mai deprimantă zi a anului, scrie CNN.

Așadar, mit sau realitate? 

Noi am spune că este un mit.

Ce ar fi să începem ziua de luni, 17 ianuarie 2022, cu un mare zâmbet pe față și să anulăm Blue Monday?

Sursa foto: Unsplash / Count Chris

Sursa foto: Unsplash / Hybrid

Citește și: Blue Monday: Cea mai deprimantă zi a anului

Autor: Carmen Zanfir