Confidenţialitate

Bloomberg: Europenii vor prefera lemnul pentru a se încălzi la iarnă

O analiză Bloomberg arată că lemnul de foc ar putea fi preferat de tot mai mulți europeni pentru a se încălzi în această iarnă, în contextul crizei energetice pentru care se pregătește tot continentul.

Lemnul ar putea fi preferat pentru că este mai ieftin. Iar liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor.

Aproape 70% din încălzirea locuinţelor europenilor este asigurată de gaze naturale şi electricitate – scrie agenția Bloomberg. Însă, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire, a devenit o marfă la mare căutare.

Preţurile la peleţi de lemn aproape s-au dublat, până la 600 de euro pe tonă în Franţa, de exemplu. Și există deja semnale că mulți europeni vor cumpăra cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume sub efectul panicii.

Ungaria a interzis exporturile de peleţi, iar România a plafonat preţul lemnelor de foc pentru şase luni.

În același timp, au devenit foarte căutate sobele care funcționează pe bază de lemne – scrie Bloomberg. Cine vrea să cumpere o astfel de sobă poate aștepta, în anumite țări, și câteva luni.

Agenția de știri americană scrie că multe familii vor fi nevoite să aleagă între încălzire și alte necesități. Sau nu vor încălzi toată locuința.

În plus sunt semnale că are loc un fenomen de stocare. Unii cumpără mai mult decât au nevoie , să fie siguri că nu vor îngheța de frig la iarnă.

La Berlin, criza energetică readuce în amintire perioada de după cel de al Doilea Război Mondial. Atunci, din lipsă de combustibil, berlinezii au tăiat aproape toţi copacii din parcul central Tiergarten pentru a se încălzi.