Biserica Ortodoxă, despre recomandările CE privind slujbele de Crăciun: ”Nu poate impune nimic în sfera religiosului”

Biserica Ortodoxă reacționează în urma recomandărilor Comisiei Europene pentru desfășurarea slujbelor de Crăciun în online și la TV.

Patriarhia subliniază că organismul european poate doar emite recomandări legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor, dar „nu poate impune sau recomanda nimic în sfera religiosului, bisericile fiind conștiente de situația sanitară”.

”Recomandările Comisiei nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru. (…) Experiența socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță” precizează purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Patriarhia mai arată că Bisericile sunt spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de siguranță şi aminteşte că a pledat întotdeauna pentru respectarea regulilor sanitare.

Comisia Europeană este aşteptată să publice miercuri un document prin care ar putea recomanda înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

Proiectul Comisiei Europene insistă, printre altele,  pentru menținerea interzicerii circulației inclusiv în ultimele zile din an.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS