Confidenţialitate

Bilantul ‘epocii Barosso’

Începând cu 1 noiembrie, luxemburghezul Jean Claude Juncker va deveni succesorul lui Jose Manuel Barroso, portughezul care, după 10 ani, își încheie al doilea și ultimul mandat la conducerea Comisiei Europene.

Publicația spaniolă ABC notează că una dintre cele mai semnificative realizări ale epocii Barosso o reprezintă extinderea Uniunii Europene către statele din estul continentului.

O altă reușită este păstrarea integrității zonei euro, care nu s-a destrămat, cum mulți se temeau la începutul crizei economice. La capitolul telecomunicații, costurile pentru cetățeni și mediul privat s-au redus considerabil.

Jurnaliștii spanioli trec însă în revistă și minusurile. Comisia Barroso nu a reușit să monitorizeze îndeajuns statele membre, lucru dovedit în cazul Greciei, care și-a falsificat statisticile pentru a nu arăta că este în criză.

De asemenea, executivul comunitar a contribuit la îndatorarea excesivă a unor state cărora le-a acordat fonduri ce au fost cheltuite pe proiecte nesustenabile.

Tot la capitolul eșecuri, mai sunt trecute rata ridicată a șomajului, dar și îndepărtarea Marii Britanii de blocul comunitar. Nu de puține ori, Regatul Unit a anunțat că ia în calcul să iasă din Uniunea Europeană.