Confidenţialitate

Bilanț operațiunea ”DEMETRA”: 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate

Peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate si vor fi distruse după operațiunea ”Demetra”, prin care s-au verificat actele de provenință dar și calitatea acestora. În ultimele zile, sute sute de tiruri au fost blocate în întreaga țară, aşteptând să fie controlate după ce inspectorii puseseră sigiliul pe ele.

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi în valoare de 602.200 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimele zile
în cazul a 430 de tiruri, precum şi la trei depozite de profil, susține Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Au fost confiscate 81,35 tone de legume şi fructe, din care: 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roşii şi 2,4 tone de vinete din Spania, 7,8 tone de ardei gras din Spania, respectiv 60 de kg de roşii din Grecia.

Amenzile au fost date pentru: lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de funcţionare a depozitului de destinaţie.

Amintim, liderul PSD – Liviu Dragnea a somat autoritățile să reducă evaziunea fiscal în comerțul cu legume şi fructe dar şi cantitatea de produse nesănătoase.

”Întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase. Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a spus Liviu Dragnea. 

Imediat, pe 11 aprilie 2019, ANSVSA a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea este parte a operaţiunii de control ‘Demetra’, aflată sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).