Bilanț: Localități fără electricitate și maşini blocate în trafic din cauza vremii

Ninsorile și viscolul au lăsat mii de abonaţi au rămas fără electricitate în Alba, Argeş, Bacău, Brăila şi Hunedoara.

Numeroase tiruri au rămas blocate pe diferite drumuri naţionale, în unele judeţe acestea sunt impracticabile din cauza copacilor căzuţi pe carosabil, a informat joi Poliţia Română, un bilanț citat de Agerpres. În judeţul Harghita, circulaţia feroviară este întreruptă, în urma ninsorii.

“În judeţul Alba, 2195 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 78 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte. În judeţul Argeş, 1330 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 58 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte. În judeţul Bacău, 6436 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 55 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte. În judeţul Brăila, în localitatea Ianca, aproximativ 33 de localităţi total sau parţial au rămas fără curent electric, iar un post de transformare a energiei electrice este defect. În judeţul Hunedoara, 3478 de utilizatori au rămas fără curent electric”, potrivit IGPR.

În judeţul Botoşani, pe DN24B, în localitatea Frumuşica, două tiruri au rămas blocate din cauza zăpezii.

În judeţul Braşov, pe DN1, între Timişu de Sus şi Predeal, un tir blochează sensul de mers către Ploieşti – Braşov. Din acest motiv, se circulă în coloană, pe ambele sensuri de mers, până în localitatea Azuga (judeţul Prahova).

Traficul este blocat în judeţul Caraş Severin, pe DN 66A, în localitatea Cerna Sat, din cauza mai multor copaci căzuţi pe carosabil. De asemenea, au fost închise din pricina condiţiilor meteo nefavorabile DJ 582E Prislop – Semenic, DJ 608A Telescaun – Muntele Mic şi DJ 582 Brebu Nou – Slatina Timiş.

În judeţul Covasna, DN11C este blocat între Turia si Bixad, pe tronsonul kilometric 13 – 33, din pricina mai multor copaci căzuţi pe suprafaţa carosabilă.

DN67C Transalpina este închis între Rânca şi Novaci, în judeţul Gorj, pe tronsonul kilometric 16+200 – 34+800, din cauza viscolului puternic.

În judeţul Mureş, pe DN13, la kilometrul 89+600, un tir a derapat şi blochează partea carosabilă.

Pe DN1, în judeţul Prahova, din cauza condiţiilor meteo, au fost oprite în zona localităţii Nistoreşti (km 100-103) 130 de autocamioane, iar în zona localităţii Azuga (km 134-138), 80 de autocamioane. Măsura a fost luată pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. De asemenea, DC 134 Cota 1400 Sinaia este închis din pricina zăpezii abundente.

Traficul rutier este restricţionat pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7.5 tone pe DN1 Predeal (judeţul Braşov) – Nistoreşti (judeţul Prahova) şi pentru cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone pe DN11 Bacău – Oneşti (judeţul Bacău).

Totodată, în judeţul Harghita, circulaţia feroviară este blocată momentan pe Magistrala 400, între staţiile CF Sâncrăieni şi Tuşnad – Sat, din cauza mai multor copaci care au căzut pe linia de cale ferată.

Din cauza vântului puternic, manevrele pentru transportul maritim şi fluvial au fost suspendate în portul Midia.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de ninsori şi vânt pentru Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău. De asemenea, au prognozat viscol şi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură.

În aceste zone, viteza vântului la rafală va depăşi 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Pentru Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău avertizarea intră în vigoare joi, la ora 01.00, fiind valabilă până la ora 17.00.

Meteorologii anunţă intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75…85 km/h şi temporar ninsoare viscolită.

Până joi, la ora 22.00, este valabilă o atenţionare cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului.În zonele de munte, va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă.

În prima parte a nopţii de miercuri spre joi, în Transilvania vor fi la început precipitaţii mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În cursul zilei de joi, în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…35 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud, centru, est şi la munte, unde vor fi rafale de 50…70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea şi pe crestele montane înalte, 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, explică meteorologii.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS