Bilanț al minivacanței de Paște și 1 Mai: românii au cheltuit aproximativ 10 mil. euro

După un weekend prelungit, Federația Patronatelor din Turismul Românesc a  tras linia și a constatat că în jur de 116 mii de români au plecat de acasă în minivacanța de Paște. S-au răspândit prin toate stațiunile din țară, dar surprinzător este faptul că cei mai mulți au ales zonele agro-turistice, a precizat Dragoș Răducan, primvicepreședinte FPTR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Litoralul nu a mai fost principala destinație pentru turiștii români. Doar 20.000 de persoane au ajuns la malul Mării Negre. Cei mai mulți au ales să se cazeze în nordul stațiunii Mamaia sau în Vama Veche. În schimb, în stațiunile din sud, gradul de cazare a fost foarte scăzut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și mai puțin români au profitat de weekendul prelungit pentru a călători în străinătate, arată datele FPTR. În general, au ales destinații aproape de casă precum Bulgaria, Ungaria și Grecia.

 

Patronii din turism au făcut și o estimare a încasărilor din aceste zile și au realizat că le-au ieșit mai puțini bani decât anul trecut pentru că acum au fost două sărbători în una. Astfel, cei peste 100 de mii de turiști au cheltuit aproximativ 47 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro. E o sumă cu 38% mai mică față de anul trecut, când cheltuielile cumulate cu ocazia celor două sărbători au ajuns la 65 de milioane de lei.